Vindkraft
En evig källa till förnybar energi
Ålands läge i Östersjön medför att det ofta blåser. Faktum är att Åland har bland de bästa vindförutsättningarna i Finland. Vindkraften är utsläppsfri under elproduktionen och är således av stor betydelse vid övergången till en mer utsläppsfri energiproduktion på Åland.
Varför passar vindkraft bra på Åland?
Åland är omgivet av hav vilket innebär att det blåser relativt mycket under en stor del av året, även mer än på flera andra områden i vår närhet. Eftersom den huvudsakliga kostnaden för vindproducerad el är investeringen i vindkraftverket blir lönsamheten större ju mer och desto fler timmar under året det blåser.
Var står vi idag på Åland?
Det första moderna vindkraftverket byggdes på Åland redan år 1991. Den privatägda åländska vindkraftsverksamheten inledde då Ålands Vindenergi Andelslag grundades år 1994.
Idag är den installerade kapaciteten cirka 21 MW (megawatt) och den årliga produktionen i medeltal 58 GWh (gigawattimme). Detta kan jämföras med Ålands totala årliga energibehov på cirka 310 GWh.
Flexens har på uppdrag av Landskapsregeringen utvecklat så kallade Live-mätare, så att man i realtid kan följa med Ålands energiproduktion.
Vad är på gång just nu?
Ålands landskapsregering har visioner inom utveckling av storskalig vindkraft.
Visionen för den storskaliga havsbaserade vindkraften inkluderar byggandet av gränsöverskridande elanslutningar mellan Finland och Sverige och därmed överföring av el till det nordiska elnätet. En betydande del av den producerade elen kan förädlas till andra energiformer (Power-to-X) såsom vätgas, metanol, grön bensin eller diesel, grönt flygbränsle eller ammoniak.
Havsområden norr och söder om Åland har identifierats som lämpliga för storskalig vindkraft. Områdena omfattar sammanlagt cirka 1 000 km2 och har bra vindförhållanden och ändamålsenligt havsdjup. Om visionen förverkligas, kan det betyda fler än 500 vindkraftverk med en total nominell effekt på upp till 6 GW. För att uppnå detta, krävs privata investeringar på flera miljarder euro.
Vilka utmaningar har vindkraften?
Det både finns och har funnits ett visst motstånd mot vindkraft hos de som bor nära (potentiella) områden för vindkraftverk. Invändningarna gäller främst vindmöllorna – oljudet, utseendet i landskapet och den risk stora rotorblad utgör för fåglar.
Åland har inga stora obebodda områden och vindkraftverk byggs normalt inte alltför nära bostäder. Ute på kobbar och skär är det klart dyrare att installera vindmöllor än på fasta Åland, så där går en del av vindkraftens kostnadsfördel förlorad.
En för vind- och solkraften evig utmaning är att elproduktionen är beroende av väderförhållanden. Det blåser bara ibland och det är dyrt att lagra el.
Hur förhåller sig produktionskostnaderna för vindkraft till andra produktionsformer?
Enligt flera utredningar är vindkraften idag den förmånligaste produktionsformen av el.
Läs till exempel: Villmanstrand-Lahtis tekniska universitets (LUT) rapport om vindkraftens kostnad (sammandrag på engelska, resten på finska).
Investeras det i vindkraften?
Elpriserna på marknaden har länge varit under den nivå som möjliggör lönsamma investeringar i vindkraft, trots alltmer förmånliga investeringskostnader. Prisen på den nordiska elmarknaden har hållits nere främst på grund av riklig tillgång till billig vattenkraft och subventioner för olika sätt att producera el i de nordiska länderna.
Vi behöver snabbt sänka koldioxidutsläppen och driva utvecklingen mot ett mer hållbart energisystem, inte minst för att möta Parisavtalets mål om 1,5 grader. Från samhällets sida sett är det främst dessa som motiverat att stöda nyinvesteringar i vindkraft då den är den mest lönsamma förnybara energiformen.