NYHET

Nu rullar Smart Energy Åland på vägarna

Nu har Smart Energy Åland tagit sin nya elbil i bruk – valet föll på en helt eldriven Hyundai Ionic.


– Vi valde Ionic tack vare ett bra förhållande mellan pris och kvalitet jämfört med andra elbilar. Dessutom har Hyundai Ionic den lägsta elförbrukningen per kilometer bland jämförbara bilar. Den nominella räckvidden är 230 km med bara 28 kWh batterikapacitet, säger Smart Energy Ålands Berndt Schalin.

Informera och engagera

Åland är en perfekt plats för att köra elbil tack vare de begränsade avstånden. Försäljningen av elbilar är redan igång, och landskapsregeringen har gett stöd för uppbyggandet av en infrastruktur för laddning.
– Inom Smart Energy Åland vill vi informera och engagera presumtiva elbilsbilköpare, och även se till att laddningsinfrastrukturen fungerar flexibelt i Energiekosystemet, förklarar Berndt Schalin.
– Vi har dragit slutsatsen att det inte lönar sig att satsa på biogas för den privata trafiken. Åland har ingen infrastruktur för distribution av gas och den begränsade mängd biogas som vi kan producera lokalt används smartare på andra sätt, till exempel för den tyngre trafiken.

Samarbete med Zebra Bil

Smart Energy Ålands Hyundai Ionic har levererats av Zebra Bil.
– Vi uppskattar deras arbete för att befrämja elbilar. Dessutom har de satsat på solenergi med egna paneler på taket, och har även varit en aktiv deltagare i FLEXe Demo-projektet, en förstudie till Smart Energy Åland. Vi ser fram emot ett fortsatt gott samarbete, säger Berndt Schalin.

Sprid gärna vidare

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email