NYHET

Flexens och Smart Energy Åland med på Kökars resa mot fossilfri energi

Kökar har valts ut som en av 20 öar i Europa som ska agera pionjärer i arbetet med att reducera koldioxidutsläpp. Smart Energy Ålands ägare Flexens Oy Ab, är en av aktörerna som ska driva arbetet framåt.
– De lösningar som testas på Kökar kan i ett senare skede användas inom hela projektet Smart Energy Åland, säger Berndt Schalin, vd för Flexens.

Inom EU-projektet Clean Energy for EU Islands får 20 europeiska öar hjälp med allt som rör övergången till produktion och bruk av 100 % fossilfri energi, från teknisk expertis och projektutveckling till kontakter med andra öar. Som pionjärer på området ska dessa sedan visa Europas övriga 2000 öar hur man går till väga. Kökar har valts ut som en av fyra nordiska deltagare i projektet, mycket tack vare idogt arbete av kommunstyrelseledamot Christian Pleijel.
– Vi vill bli den första ön i Östersjön som byter till ren, lokalproducerad energi, lagring och användning, säger han.
– Många hållbara initiativ pågår redan på Kökar – bageriets ugnar värms med pellets, skolan är Grön Flagg, vi utvecklar en hållbar turism med pilgrimsvandringar och fågelskådning, här finns ett vindkraftverk på Kökar och vi producerar redan egna livsmedel.

Ta gärna kontakt för samarbete

En av aktörerna som finns med i Kökars ansökan är Flexens Oy Ab, tillsammans med Kökars kommun, Företagsam Skärgård, Kökar företagareförening, Ålands Natur och Miljö samt Nordiska Skärgårdssamarbetet. Flexens ska inom projektet Smart Energy Åland testa nya energilösningar för att på sikt nå målet att hela Åland är så långt som möjligt självförsörjande på fossilfri energi.
– Vi ser att de lösningar som testas på Kökar i ett senare skede kan appliceras och användas inom hela projektet Smart Energy Åland, säger Berndt Schalin, vd för Flexens och projektledare för Smart Energy Åland.
– Inom Smart Energy Åland ställer vi gärna upp även för andra åländska kommuner som har ambitiösa initiativ på energiområdet. Ta gärna kontakt!

Sprid gärna vidare

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email