I början av juli klev Smart Energy Ålands projektledare tillika Flexens vd Berndt Schalin upp på scenen tillsammans med några av de svenska topparna inom energisektorn. Paneldiskussion om nyttan och utmaningarna med lokal energilagring stod på schemat.
Nedan kan du se paneldiskussionen i sin helhet. I samtalet deltar förutom Berndt Schalin, Christopher Engman tidigare marknadschef på Climeon, men numera styrelsemedlem i Pumped Hydro Storage, Otto Werneskog vd vid Pumped Hydro Storage samt dess styrelseordförande Jan Lundberg.
Vidare längre ner kan du läsa artikeln från Dagens Industri (Di) i sin helhet.
Media och foto: Pax Engström Nyström samt Pumped Hydro Storage
Energidagen: Topparna: Lokal lagring ska hjälpa mot energibristen
Tidigt på onsdagsmorgonen satte dagens diskussioner om den svenska energimarknaden i gång på Di:s scen i Almedalen. Utmaningarna med att kunna lagra energi på lokal nivå var det första ämnet som diskuterades.
Av: Victor Hultgren, Di den 3 juli 2019
”Energi produceras alltid lokalt, varför ska vi inte kunna lagra lokalt?” frågade sig Pumped Hydro Storages ordförande Jan Lundberg.
Årets upplaga av Di:s och Energimarknadens evenemang Energidagen inleddes med frågan om energilagring på lokal nivå i elnätet. Utmaningarna ligger i att det är svårt att få en jämn energiförsörjning från sol-, vind- och vattenkraft, och därför krävs fler möjligheter att kunna lagra energin.
Bolaget Pumped Hydro Storage utvecklar teknik för att kunna producera energi genom att pumpa vatten mellan olika schakt i nedlagda gruvor. Därmed går det att skapa förnybar energi även om inte vinden blåser eller solen skiner.
Både bolagets ordförande Jan Lundberg och vd Otto Werneskog pekade på fördelarna med att bygga upp energilager.
”Att bygga ut elnäten kostar mycket och tar lång tid. En bristande överföringskapacitet är oftast det stora problemet, men det slipper man om man bygger upp energilager”, säger Otto Werneskog.
Smart Energy Åland är ett projekt som arbetar för att den finländska ögruppen ska ha ett fossilfritt och, så långt som möjligt, självförsörjande energisystem. Projektledaren Berndt Schalin berättade att han tror att en decentraliserad elproduktion kommer bli allt vanligare i framtiden.
”Möjligheten att köpa och sälja el kommer alltid att finnas kvar. Elnätet kommer alltid finnas kvar, men lagring kommer att vara en komponent”, säger han.
Den stora utmaningen ligger i att få lönsamhet i den lokala lagringen.
”Vi måste skapa de lokala marknadsmekanismerna som gör det attraktivt att bedriva energilagring i en småskalig miljö”, säger Berndt Schalin.
Med på seminariet fanns också Christopher Engman, tidigare marknadschef på Climeon, men numera styrelsemedlem i Pumped Hydro Storage.