En sjöman älskar elbilens surr

Elbilsförsäljarna har fått kraftig konkurrens från oväntat håll. En tur med Taxi 19199 lär övertyga även den mest inbitne vurmaren för fossildrivna förbränningsmotorer om att elbilar är en självklar del av framtidens fordon.

Taxi 19 199 är nog mer känd på Åland som Tesla Taxin. Bolaget bildades hösten 2017, efter att sjömannen Antti Taivasalo sett en Tesla S85D från 2015 till salu på fastlandet. Med ett jobb till sjöss vecka-vecka funderade han över hur det skulle vara ekonomiskt försvarbart att investera i en eldriven sportbil. Lösningen blev helt enkelt att slå två flugor i en smäll.

Som en social människa älskar jag att snacka med människor. Och vad ligger bättre i tiden att snacka om än just elbilar? Så jag ansökte om trafiktillstånd, köpte en Tesla och idag kör jag taxi på heltid.

Elbilen – inte alltid en kostsam historia

Den totala räckvidden på Teslan överträffar den genomsnittliga taxifärden med råge. Antti, som numera kör taxi på heltid, snittar ungefär 8000 kilometer per månad. Driftkostnaden är en fjärdedel av priset för vad en förbränningsmotor skulle kosta att köra samma distans. Kostnaden som uppstår är i samband med eventuella snabbladdningar som krävs under de helgnätter som är mest hektiska. Annars kostar det drygt 8 euro per laddning hemma, men detta kommer snart vara ett minne blott.

Hushållselen köper han från Allwinds, men han låter ACS Energy montera 18 kilowatt (kW) solpaneler på taket. Dessa beräknas kunna producera 18 kilowatt per timme (kWh) under högsäsong.

En laddhandske kostar runt 600 euro plus montering. Beroende på när och hur länge man planerar att ladda bilen behöver det hela inte bli en alltför kostsam historia.

Det går även att ladda via ett vanligt vägguttag, men kräver då ett lägre uttag av effekt för inte riskera överhettning samt tar lite längre tid. Något som i sig inte är ett problem då bilen kan laddas under de timmar man sover.

Hållbar bilfärd utan stress

Det tar runt 1 timme för att ladda 240 kilometer räckvidd och på en kvart hinner det ladda för 60 kilometer. De få gånger Antti hamnat på en körning som krävt en större laddning, har han erbjudit kunderna att få vänta med honom i taxin medan bilen laddas. Under tiden brukar kunderna få lyssna på musik och prata av sig, något som passar en musikälskande samt social taxichaufför. Antti säger att det aldrig höjts på ögonbrynen eller uppstått några otåligheter.

Något som är värt att notera är att all el som går ut i de åländska snabbladdningsstationerna är grön-el. Så medan man laddar för en klimatsmart färd stöder man samtidigt förnyelsebara energi. Just antalet laddningsstationer och avståndet mellan dem, kan verka avskräckande för många att skaffa elbil.  Antti har aldrig upplevt några problem med laddningsstationerna som finns runt om på Åland och räckviddsångest är inget någon på Åland borde bekymra sig över.

Medelfinländaren pendlar ungefär 40 kilometer per dag, vilket är betydligt mindre än den totala kapacitet elbilarna idag har.

Via appar på sin telefon kan Antti enkelt kontrollera status på både bilen och även effekten på solpanelerna.

Det går även att göra säkerhets och begränsningsinställningar på bilen, så som högsta tillåtna hastighet om någon annan än ägaren kör den.

På bilden i mitten visar displayen i Anttis Tesla hur långt man kan köra på befintlig laddning i bilen samt vilka laddstationer som är inom bekvämt räckhåll. Allt för att undvika att man mot förmodan skulle bli stående med ett tomt batteri i vägrenen.

Färre rörligare delar och mäktig körkänsla

Bilen har 500 hästar, fyrhjulsdrift med två motorer, en fram och en bak samt ett 800 kilograms batteri centrerat i bilen. Reslutatet är en körkänsla som endast kan beskrivas genom att upplevas. Vidare finns det endast 16 rörliga delar i hela bilen, en bråkdel från en den klassiska förbränningsmotorn. Även i kupén är det sparsmakat med knappar, de som finns är varningsblinkers samt handskfacket.

Det är med andra ord väldigt få delar som utsätts för slitage. Till och med bromsarna utstår inte samma vanliga slitage som en normalt upplever, då 80 procent av den kinetiska energin som uppstår återanvänds och laddar upp batteriet.

Revolution inom bilbranschen

Idag levererar samtliga av världens tio största biltillverkare någon slags el- eller hybridbil. Det är en pågående revolution där den tidigare fossildrivna förbränningsmotorn snart är ett minne blott.

Så om du fortfarande inte är helt övertygad om att din nästa bil borde vara eldriven, ta en tur med Taxi 19199 – du kommer inte att ångra dig!

Sprid gärna vidare

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email