NYHET

Nu utvecklar vi framtidens energimodeller

Från och med oktober förstärks Flexens och Smart Energy Åland av Juhani Riikonen. Riikonen kommer inledningsvis jobba med att välja samt bygga upp ett modelleringsverktyg av energisystem för Flexens framtida arbete på den globala energimarknaden. 

Den första modellen Riikonen skall bygga upp är av den unika marknaden på Åland och dess flexibla energikällor. Det är ett kraftfullt simuleringsverktyg som möjliggör att man kan skapa olika scenarion beroende på hur energisystemet förändras.

 

 Denna typ av verktyg med fungerande modell är synnerligen attraktiv globalt, då den kan ”förutspå” (simulera) hur ett energisystem förändras och belastas när exempelvis nya källor tillförs, årstiders skiftningar och inverkan samt samhällets varierande energianvändning och mycket mer.

Åland är i och med sin autonoma ställning mycket intressant för att utvecklingen av marknadsmodeller, inte bara inom energi utan ett flertal områden.

Riikonen hoppas med sin bakgrund som energikonsult vid ÅF, bibehålla det helikopterperspektiv som krävs för att skapa ta fram bästa möjliga modell lämplig för en flexibel energimarknad och förverkligandet av ett energi ekosystem.

Han har sedan drygt ett år tillbaka hållit ett öga på Flexens och Smart Energy Ålands utveckling. Efter sommaren skickade han en öppen ansökan till vd Berndt Schalin som inte missade chansen att rekrytera Aalto universitets alumnen. Vidare har Riikonen utöver sina studier inom energiteknik vid Aalto, studerat vid det välrenommerade Stanford universitet. Han tillämpade tidigt teori till praktik genom trainee-programmet vid ÅF, där han även skrev sitt examensarbete inom kostnadseffektiviteten av storskaliga litiumjonbatterier i Finland.

Flexens är förvisso inte ensam i varken världen, eller Finland för den delen, i satsningen av att skapa ett smart och flexibelt energisamhälle. Men bolaget är unikt då det är helt fristående och obunden till enskilda teknikbolag eller storföretag. Det skapar helt andra förutsättningar och utrymme för att inkludera en multitud av ny, lovande teknik och marknadsmodeller, helt olikt något annat tidigare sett!

Närheten till naturen och det omväxlande skärgårdslandskapet är något Riikonen verkligt uppskattar med Åland. Han berättar att han ser framemot att lära känna de människor som bor i detta landskap och förstå dess relation till de övriga nordiska länderna samt Åland i världen.

Sprid gärna vidare

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email