Vad är en elektrolysör och varför är det viktigt att Högskolans studenter lär sig om vätgas? Åländska energiledare och Högskolans vicerektor har svaren.
Vätgasdrivna fordon är utsläppsfria
Transportsektorn står för en stor del av världens växthusgasutsläpp. Människans klimatpåverkan minskar alltså markant då man ersätter fossila bränslen med utsläppsfria alternativ. Därför ockuperar allt flera vätgasdrivna personbilar, bussar och lastbilar vägarna i Europa. Och inte bara det: dieseldrivna passagerartåg ersätts med vätgasdrivna tåg. Inom sjöfarten ersätts dieseldrift inte bara med batteridrift, utan också med vätgas och bränslen som baseras på grön vätgas. Dessa är exempelvis grön metanol, ammoniak och syntetisk metan (SLG).
Flexens Oy Ab är en inom vätgasen etablerad, åländsk aktör och företaget bakom initiativet Smart Energy Åland. Enligt Jim Häggblom, transportchef på Flexens Oy Ab, kommer vätgasen att växa i stor utsträckning – både globalt och lokalt på Åland:
”Utsläppen behöver minska och det är nu viktigare än någonsin att fasa ut beroendet av olja”, menar Häggblom.
Varför är åländska vätgasstudier viktiga?
- så skriver utvecklarna av havsbaserad vindkraft som etablerat sig på Åland:
”Vätgasens värde i framtidens energimix går inte att understryka nog, särskilt då den är förstadiet till flera andra typer av syntetiska e-bränslen och därför blir all utbildning inom vätgashantering hemåt för Åland. Men för att dessa lösningar ska komma på plats så krävs ren energi och väldigt mycket utav den, och då är storskalig havbaserad vindkraft (OSW) en fantastisk källa. Vid Ilmatar är vi glada att se att HÅ tillsammans med Flexens nu tar steget att skapa en bred kunskapsfront där både vätgas och OSW ryms med!”
Anna Häger, regionchef vid Ilmatar Offshore Ab.
”OX2 välkomnar denna satsning på vätgas och studier kring det då denna energiform kommer ha en stor betydelse för den gröna omställningen, även för Åland. Mycket bra att studerande får möjlighet att börja utveckla sina kunskaper inom framtidsenergin.”
Anders Wiklund, landschef för Åland OX2.
Vätgas produceras genom elektrolys
Vätgas eller väte (H2) produceras genom att spjälka vattenmolekyler (H2O) till vattenmolekylernas två beståndsdelar – väte och syre (H2 + O). Denna kemiska process kallas hydrolys.
Hydrolys sker med hjälp av elektrolys, en metod som används för att få till stånd ospontana reaktioner (alltså reaktioner som inte gärna sker av sig själva). Vid elektrolys utnyttjas stora mängder el för att uppnå hydrolys. Elektrolys åstadkoms med en elektrolysör.
En elektrolysör producerar alltså både väte och syre. Vätet (vätgasen) kan användas i bland annat transportsektorn.
Nu planerar Högskolan på Åland (HÅ) att införskaffa en egen elektrolysör, vilken skulle användas för att producera vätgas. Elektrolysören i fråga är av liten skala – poängen skulle vara att möta framtidens utbildningsbehov, inte att producera vätgas kommersiellt (för vilket en mycket större enhet skulle behövas). Vicerektor Bengt Englund ser hoppfullt på inköpet:
”Detta är bara en liten men viktig del av våra planer på att vara del i omställningen till förnybara energilösningar, inom de närmsta åren är planen att synas och bli attraktiva och aktiva inom dylika tekniker”, säger Englund.
Samarbetet med Flexens har också varit ett plus. ”Givetvis är samarbeten med experter såsom Flexens mycket betydelsefulla i sammanhanget och vi är mycket glada åt deras intresse, driv och stöd. Målet är förstås också att ha ett aktivt samarbete och bedriva forskning även med andra aktörer inom näringsliv och utbildning.”