Ålands landskapsregering höll ett presstillfälle 15 februari 2023 kl. 10.00 och offentliggjorde en rapport över Ålands växthusgasutsläpp som Flexens utfört för landskapsregeringens räkning.
Rapporten kvantifierar de åländska växthusgasutsläppen samt listar vilka prioriteringar och åtgärder som landskapsregeringen kan vidta för att minska de åländska utsläppen.
Flexens projektledare Edvard Nordlund höll presentationen och assisterades av Flexens seniora projektledare Jim Häggblom.
Enligt rapporten står väg- och sjötrafik för de största andelarna av Ålands växthusgasutsläpp, följt av energisektorn och lantbruket.
Beräkningarna är baserade på Finlands miljöcentral SYKEs metodologi. Flexens har anpassat SYKEs modell för att beakta Ålands specifika situation gällande sjötrafiken och elimport. Flexens har baserat undersökningen på uppgifter från 2019.
Åländska utsläpp per sektor
De totala utsläppen av växthusgas på Åland uppgick 2019 till 226 900 ton CO2-ekvivalenter. Grafen nedan visar utsläppen per sektor.
Rapportens viktigaste siffror:
- Perioden 2005 – 2019 minskade de totala utsläppen med 20 %.
- Den totala mängden utsläpp var 226,9 kt CO2e år 2019.
- Sektorer med störst utsläpp 2019: jordbruk, väg- och sjötrafiken.
- Av Finlands totala utsläpp utgjorde Ålands utsläpp 0,7 % år 2019.
- 7,6 t CO2e per invånare på Åland jämfört med 6,2 t CO2e per invånare i hela Finland.
Åtgärder för att minska utsläppen
Flexens har i rapporten kommit med förslag på åtgärder som måste vidtas för att minska utsläppen. De fem åtgärder som har störst effekt framgår ur bilden nedan.
Rapporten väckte stort intresse när resultatet presenterades för landskapsregeringen.
När vi fick den här [rapporten] presenterad för oss för ett tag sedan för den samlade landskapsregeringen konstaterade vi att det här är ett värdefullt bidrag till att få en insikt i var vi ligger i vårt klimatarbete.
Harry Jansson, vicelantråd & energiminister
Förutom kartläggningen av utsläppskällorna innehåller rapporten även en lång rad åtgärdsförslag för att minska utsläppen.
Det som är väldigt värdefullt i den här rapporten – förutom nulägesanalysen för de åländska utsläppen – är också alla de åtgärdsförslag som finns. Samt även de prioriteringar av åtgärder och inom vilka områden man bör lägga sitt krut på. Det är framför allt ett jättebra kunskapsunderlag för våra beslutsfattare. […]
Gustav Blomberg, byråchef
Här nedan kan presentationen ses i sin helhet.
Under arbetet med rapporten hade Flexens team flera avstämningsmöte med landskapsregeringens tjänstemän.
Vi är väldigt nöjda med arbetet som har gjorts och är säkra på att det arbete som gjorts kommer att fylla ett viktigt område i vår kunskapsbas.
Gustav Blomberg, byråchef
Ta del av rapporten:
- Presentationen kan laddas ner som PDF-här
- Rapporten finns publicerad på landskapsregeringens hemsida.
- Under presentationen hänvisades det också till Energi- och klimatstrategi för Åland till år 2030