Energins ursprung, produktion och användning på Åland kommer kartläggas av Flexens. Kartläggningen av rådande läge ger en bra överblick i vilka framsteg Åland gör i övergången till förnybara energikällor.
I mitten av juni tog Ålands landskapsregering (ÅLR) beslut om att ingå en avsiktsförklaring med Flexens Oy Ab gällande energidata. Tillsammans med det finska bolaget EnerKey Group Oy, kommer Flexens att ta fram ett system i form utav en energiportal som hanterar, lagrar och synliggör energidatan på Åland.
Anledningen bakom projektet är att den åländska energi-statistiken över hur energi används och produceras på Åland beskrivs som fragmenterad och i vissa fall svåråtkomlig. Projektet är en del i förverkligandet av ÅLRs energi- och klimatstrategi från 2015.
Som en del av det pågående demoprojektet Smart Energy Åland har nu Flexens fått i uppdrag av ÅLR att visualisera och synliggöra hur energimixen på Åland ser ut. Detta kommer ge bättre och tydligare arbets- samt beslutsunderlag för landskapet. Något som är av stor vikt för utveckling och satsningar i övergången till ökad andel förnybara energikällor och smartare elnät. Systemet kommer att kunna visa hur den åländska energimixen ser hur ut i realtid.
Pilotprojektet skall genomföras i nära samarbete mellan Flexens, ÅLR, EnerKey samt de lokala dataägarna på Åland.
Flexens står för pilotkostnaden
Flexens ingår pilotavtal med EnerKey och finansierar kostnaden för implementering och drift av EnerKeys plattform under pilotprojektets gång, vilken beräknas att pågå under 6 månader. Därefter kommer ÅLR att utvärdera om systemet är redo att tas i permanentbruk och då eventuellt ta över driften, samt helt eller delvis kostnaderna detta medför.
Så här berättar projektledare Tuukka Vainio om energiportalen:
”Vi vill att Ålands landskapsregering har ett verktyg för att enkelt kunna följa utvecklingen av deras klimat- och energistrategi. Med energiportalen undviks tidsödande och resurskrävande datainsamlingsprocesser. Samtidigt erbjuder portalen en transparens till allmänheten då de kan följa utvecklingen i realtid. Portalen kommer också att ha en energihanteringspanel, vilken kan användas för att planera och utvärdera energi- och klimatpåverkan från olika projekt i verkligheten i genomförandet av Ålands ambitiösa energistrategi.”