Smarta elmätare gör Mariehamn mer redo för Energiekosystemet

Med nya smarta elmätare står Mariehamns Energi snart redo för att testa förbrukningsstyrning av el hos såväl privatpersoner som företag.
De nya mätarna kan i framtiden ligga till grund för många fler tjänster för att övervaka och optimera elförbrukningen, säger Per Eriksson, vd för Mariehamns Energi.

I januari 2017 påbörjades arbetet med att byta gamla elmätare till nya, smartare mätare inom Mariehamns Energi (tidigare Mariehamns Elnät). Systembytet görs i tre faser, där man först flyttar in mätvärden i det nya systemet, därefter byter ut själva hårdvaran, elmätarna, och sedan implementerar en kartapplikation för framtida övervakning av systemet. Det nya smarta systemet skapar möjligheten att externt, via internet, styra sådan förbrukning som inte är beroende av att vara påslagen vid en exakt tidpunkt. Eftersom våra förnybara produktionskällor för energi, vind och sol, inte går att styra enligt förbrukning så är dessa nya elmätare en mycket viktig del i Smart Energy Ålands Energimoln.

Demo inom Smart Energy Åland

System för förbrukningsstyrning används redan av storindustrin, som erbjuder sin stora belastning av elnätet att styras, ofta av elleverantören själv. Det är också möjligt att styra system att reagera självständigt på prissignaler från elmarknaden. Denna teknik kommer inom kort även att kunna användas för hemmabruk, och inom Smart Energy Åland ska vi demonstrera hur detta kan göras på ett enkelt och lönsamt sätt.

Ny infrastruktur – nya tjänster

Lättast att styra är olika typer av värme som produceras med el, till exempel varmvatten eller lagrande elvärme. En annan intressant möjlighet är att styra laddningen av elbilar. Men inget av detta är alltså möjligt utan smarta elmätare, och därför är det så viktigt att Mariehamns Energi Ab har gått in för att byta.
– De här nya mätarna skapar en helt ny kommunikationsinfrastruktur som i framtiden kan ligga till grund för många fler tjänster för att övervaka och optimera elförbrukningen. Dessutom är det bättre för våra kunder, eftersom de nya mätarna är bättre och säkrare vid eventuella strömavbrott, säger Mariehamns Energis vd Per Eriksson.

Sprid gärna vidare

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email